Thursday, March 10, 2011

Rahsia Dadah




Hari tu sy ada join program jadi fesi kat satu skolah..Mase kat sana ada satu slot ceramah bersama kadi..Seorang ustaz ni cerita dia pernah g kat satu tempat nama Golden triangle sempadan bagi tiga buah negara iaitu myammar, laos dan thailand..Tempat ni merupakan pembekal dadah yang utama di seluruh dunia.Menghasilkan dadah 600-700 ton setahun..bukan kg tp ton ok..

Kat sana buah poppy jual kat gerai tepi2 jalan je.Nak jadikan cerita masa kat sane dia jumpe ngn sorg laki cina..Laki tu ad kilang dadah dia sendiri kat sana..Mula2 ustaz tu pujuk2 la jgk "apek u kasi taw la cmne u bwt dadah..kite kan same2 org mesia...duk negeri pn same2.."Mase mula2 dia x nak cerita tp last2 dia cter gk tp dgn syarat rahsia jgn gtau spe2..Tp ustaz tu dlm hati balik mesia nati aku nk hebohkan gtau semua org..bende cmni x de manfaatnye nak berahsia..huhu


Ceritanya bermula begini..mula2 buah poppy tu di toreh cam org menoreh getah tu..pastu nanti akan keluar getah macam gambar kat atas..Getah ni nati akan kering sampai jadi serbuk..pastu jadi la dadah untuk hantar ke hospital2 ntuk buat ubat..

Tp ini x kaw lagi..Kalau orang yang menagih dadah tu ada proses lain plak..Org tu ckp kalsium bile kite makan dia akan jadi kalsium jadi dorg campur tulang orang yang meninggal sebab dadah.tumbuk tulang smpai hancur then campur ngn serbuk dadah yang daripada buah poppy tadi..Sebab itu la kalau org yg amek dadah kalau dia rasa gatal2 atau sejuk bukan setakat kat kulit luaran je tp smpai dalam tulang dia rasa gatal.Kalau dah smpai dalam mcm mne nak garu..memang seksa la hidup..Nak hilangkan rasa gatal tu dorg kena la amek dadah balik..Tengokla betapa teruknnye kesan dadah.

Tapi ini dikire belum cukup kaw lagi..Dia ckp ada proses terakhir iaitu nati campuran serbuk tadi dorg akan kasi kat sami siam..puja dalam 7-14 hari smpai keluar asap..Sebab tu la klau org yang dah amek dadah masuk pusat serenti pastu keluar dia akan amek dadah balik..Pengakuan daripada bekas penagih dadah sendiri dia cakap dia selalu dengar suara orang kat kepala dia soh dia g amek dadah balik ..dengan automatik kaki dia berjalan g dekat lorong2 pastu mcm2 thu2 je dia g kat dak laki yg memg pembekal dadah..pastu kembali hisap dadah balik..Bukan setakat tu je ad sorg lagi penagih dadah yang mengaku mase dia tgh drive dia nampk mcm ada lembaga berjalan sebelah dengan kenderaan dia..Orang lain x nampak tapi dia memg btol2 nampak..Kepada sape2 yang nak insaf kembali ke pangkal jalan byk2 kan lah bace Al-quran dan dekatkan diri dengan Allah.

Jadi moral of the story jangan la sesekali nak ngade2 try amek dadah..kalau dah terkena memg sush nak stop..Ingat lah org yang tersayang.



note:ini semua saya cerita balik daripada apa yang ustaz tu cerita..

76 comments:

niesz said...

ee..teruk betul cara dorang buat dadah ni kan..smpai mcm tu sekali, ptut la tgk org yg isap dadah ni, kalau xdpt, teruk benor ketagih nyer...

kiwi said...

itu la niesz..huhu..patut la byk kes penagih bunuh mak ..pancung kple ayh..dorg memg dh x sedar dh mse tu..huhu..

d_tieah said...

Uik.. Giler lah kan.. Tu yg dorang addict tu.. Pasal bile skali dah amik, dia kena amik lagi, lagi, lagi dan lagi, lagi, kan???????????
Huhh! Takotttttt.. Aku memang susah beno makan ubat..


Entry Terbaru 1 : Kerja Sampingan Yang Menguntungkan
Entry Terbaru 2 : Keluhan Rakyat Malaysia Terhadap Stesen Televisyen

HonEyBuNNy said...

betul tu..bahaya bahana dadah neh.....

kiwi said...

d-tieah:ubat selamat lg.. x de anasir jht ..sbb yg 1st tu x cmpur ngn tulang org yg dh mnggl dan proses puja2 ap

kiwi said...

ila:tu la..bhye..huhu..doa2 la kes salah guna dadah x de

De'din said...

hye kiwi !
igtkan nak ajar cara guna dadah !
hehe

kiwi said...

x la..hihi..ni nk tunjuk cmne dia bwt..smpai org yg amek dadah tu ketagih teruk

hagemaru said...

kemaaaaaaaaaaaaa..............dah boleh komen........bestnye...pandaila kiwi ni..............

hagemaru said...

mane komen sye x nampak pn...

hagemaru said...

x kuor pe2..pn..

hagemaru said...

aiittt

kiwi said...

uit2..hihi

kiwi said...

kite bru pasan kak ain gune name hagemaru..haha

ch!natsu said...

ltk tulang? eeeeuuuw.. =(
haii bilela mslh dadah nak selesai..

kiwi said...

x kan selesai selagi sindiket dia x tumpas..huhu

si para para said...

sekali masuk memang susah nak keluar..


dadah ni ubat sebenarnya kan..cuma yang buruknya bila diambik dengan cara dan dos yang salah..ubat kat spital pun kalau salah ambik boleh bagi kesan buruk..

so dengarlah cakap ahli farmasi.hehe

kiwi said...

hehe...btol2...nsib baik x ske mkn ubt

nazandnad said...

waaa..kema..yeke...dahsyat ek!takut..

mie said...

bahaya tu..
baik jangan dekati....
hehehee

Sharinginfoz said...

thanks for sharing, begitu rupanya buat dadah

kiwi said...

kak nurul:tu la..huhu...tkot

kiwi said...

sharingfong..t jgn g wat dadah lak..huhu..ni nk tnjuk btpe truknnye dadah..

kiwi said...

mie..btol3...hihi..belia benci dadah..ngeeee

ahmad humairi said...

assalamualaikum,

saya makan dahdah,
senang,
perut pun tak lapar nanti.

Bukan amik dadah ye!

kiwi said...

dahdah ea..hihi..ok..sy mkn dadih.. ^^

A.s.t.i.n.a said...

pernah saya naik taxi driver cina pesan kat saya "amoi aa.. lu nanti kalau ada anak aa.. kalau dia mau rokok ka, main perempuan ka, minum2 ka takapa ooo.. jgn kasi dia dekat sama dadah... mati ooo"


saa berkata " apek aaa.. org Islam tak bole main perempuan sebelum kawen, tak boleh minum.. baiklah saya tidak kasi dia dekat dadah"

kiwi said...

bagus la cina tu pesan cmtu..hihi..
good2.jwpn yg bls kt apek tu pn bgus...jgn kasi ank kat dadah.. ^^

si para para said...

oh tak suka..
tapi kadang kadang kena paksa makan jugak.hehe

kiwi said...

x de..sblm ni ske je..trauma..mkn panadol lekat...jadi klau nk mkn ubt jadi liat skrg...kne kerat kecik2..huhu

cemomoi said...

belia benci dadah, syabasss

fik said...

hmhhh...
=)

kiwi said...

yeayyyy..belia benci dadah..meh rmai2 skong ..hihi ^^

kiwi said...

fikri:hmmmm je?? =p

sahromnasrudin said...

diorang pandai buat dadah tp orang kita yang menghisapnya..apsal mereka tak hisap sendiri huhuhuhu..la ni syisha plak huhuhhh

Siti Nur Fatimah binti Mohamad Ali said...

tanx 4 sharing..nice 2 meet u yo!!
jauhi dadahhhhhhhhh

NICK IRFAN said...

huh! kalau apek tu baca blog awk mcm mne??? ha!!!

echah mashuri said...

uwekkkkkkk!!!!gna tulanggg?sami???..ish!xsnggup dgr,

Pencacai Alim said...

ooo gitu..blh try..kehkehkeh

sissyira said...

salam

punyalah cantik warna bunganya tp membawa musibah kepada manusia.

kiwi said...

samromnasrudin..itu la org kite..huhu..kne kasi kesedaran sket..

kiwi said...

siti nur fatimah:nice to meet u..no biggie..memg ustaz to soh kite share..biar org thu npe dadah tu teruk..

kiwi said...

irfan..x pela..berani kerana benar ^^

kiwi said...

pencaci alim:adeh..haha..jangan merosakkan bangsa kite..

kiwi said...

echah..tu la..cari penyakit..dah kne ngn sami siam tu..ap jampi dia guna ntah

kiwi said...

sissyira:btol..x smua yg cntik tu bgus..tp dia memg bgus pn ntuk bwt ubt..mnusia yg slh guna..huhu

wahida said...

kepada remaja sekalian...hindari dadah dan stay away from berzina!!

kiwi said...

sokong tu wahida..dadah tu bkn stakat mnyushkan diri sdiri..org sekeliling kne skali..huhu

ghost writer said...

pasal sami siam tuh part yang mula aku macam tak percaya sangat-sangat..aduhai,kena mitos macam tuh terwujud..hahaha

kesan dadah tuh sendiri yang menghasilkan halusinasi..paranoid dan macam2 lagi...

kiwi said...

maaf la..sy cter ap yg ustaz tu cter..klau ustaz tu mnipu..menipu la sy..ni cter yg dia dpt mse kt sne..tuannye kilg tu cter ..klau awk ad bukti mitos silakan ckp ..sy terima..yg baik dtgnye drp Allah..yg jht tu dtgnye drp kejahilan sy sdiri ^^

azi nur said...

tapi bunge die sgt cantek kan kan kann

kiwi said...

cantik..tp tu la kne pndai guna ^^

cik sakdi said...

kalau rokok letak ape plak sampai orang ketagih? anta kat tokse siam gak ek? haha

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

nice post

kiwi said...

cik sakdi:haha..yg tu nikotin la kot..sy tak thu..ini sy share ap yg sy dgr..msing2 dh bsr bleyh pk sdiri..ngeh3 ^^

kiwi said...

brutal solo..thnks ^^

apik pehe said...

yg penting..jauhi lah dadah..dekatilah sembahyang..hehe

kiwi said...

hehe..bgus..jage sembhyang..tiang agama ^^

azi nur said...

yeahh tadak blur2 dahh huhuuu~

Amirrah Zawani said...

minta dijauhkan la dari dadah ni..
patut la dorang ni jd ketagih.. apa2 pun better jgn mula ambil, kalo dah mula kompem ketagih..

kiwi said...

azi nuur..huhu

kiwi said...

amirrah zawani:tu la..klau ikutkan sbb org amek dadah percentage blik byk pengaruh kwn..yg kedua sbb nk try..huhu

FasiHaH SupiaN said...

cantik bunga yg awal tu..tapi rupanya.......sangat membahayakan kesudahanyya...cantik belum tentu baik...

kiwi said...

sbnrnye mnusia yg slh guna bwt dia jadi bhye..huhu..

miss nina said...

baru tahu, cenggitu ke caranya. gerunlah!!

kiwi said...

huhu..tu la..cmne la org leh amek jgk dadah tu

redza said...

jauhi dadah..lg satu dedah pon bahaya jugak

kiwi said...

erk..haha..btol3 =p

aleen aiden said...

mak aih,mane die spt stok tulang org 2 ye?huuuu

kiwi said...

aleen..hehe..yg tu x thu..x tnye ustaz tu hri tu..hihi =p

raihana blossom said...

yg pling teruk time sami tu puja. kesian kat org yg nak berubah. :(

kiwi said...

tula..x ap la..meh kite sme2 doakan mereka k..huhu..klau kuat..bleyh je lwn..Allah lg berkuasa

Amri Abd Rani said...

dulu pernah ada seorang kawan penagih dadah, bila dia ketagih, sekotak rokok skejap je dia hisap, xleh ganti kepuasan mnghisap dadah, bgitulah penangannya bila dah ketagih benda tu... mnta jauh dr anak cucu..

kiwi said...

bhye tu.mntk jauh gk drp ank cucu..kwn2..smua la..huhu..spe bwt dadah ni memg merosakkan mnusia btol

Amri Abd Rani said...

ramai artis yg tumbang kerananya..

mngkin nk lalok @ nk perform kat stage...

atau nk hilangkn masalah @ tekanan.

Pakwi makan dadih je...huhu

kiwi said...

kiwi mkn dadih gk pakwi...lg best..hihi..kenyang pn kenyang..^^