Saturday, February 16, 2013

Bacalah


Hmm..jap nak bagi salam dulu..Assalamualaikum..  :) sedekah sikit 


Sebut pasal hobi saya baru sedar saya rasa saya suka membaca masa kecik-kecik dulu.Tak ingat umur berapa.( Maafkanlah diri yang penuh dengan kekhilafan ini. ngeee ). Hmm dulu saya duduk dekat satu kawasan perumahan, masa saya darjah 1 sampai akhir darjah 3.Saya suka pergi library kayuh basikal kuning.Tapi tak sekuning spogebob.hehe..Berkat hasil penat lelah my beloved sister, kak wani ajar macam mana nak bawak basikal tanpa roda.Umur dalam 5 tahun kot masa tu. Agak mencabar jugak la belajar basikal dekat jalan raya.Nasib baik tak masuk longkang dengan almost nak kena langgar keretanya..haha..fuhh..Berpeluh. Akhir bulan depan kak wani dah nak jadi isteri orang dah.Selamat membina ummah kakakku sayang.



chynatic:

kucinghilang:

book lover Love it on We Heart It. http://weheartit.com/entry/31087246


Library yang saya suka pergi tu dia dalam masjid.Dekat masjid tu ade 1 bahagian memang khas untuk library.Tapi bila nak pergi pinjam buku tu kemain lagi pakaian main hentam je.Dengan baju power rangers warna putih yang sekali dengan seluar paras lutut.Aissh..budak-budak.Time belajar iqra' dengan ustazah dekat masjid pakai proper sikit.Pakai tudung ikat depan belakang atas semua boleh.Ade jugak terlepas sekali dua pakai gown pergi mengaji.Memang budak-budak.Kadang-kadang saya pergi library sorang, kadang-kadang konvoi ramai-ramai dengan budak-budak lain.


Balik kepada hobi tadi.Saya suka lepak dekat library tu sebab dia ade banyak buku.Saya banyak baca buku snow white, cinderella, dengan ala-ala hikayat zaman dulu.Ade buku ni dia besar sangat.Tak boleh pinjam buat balik.Buku fairy tales.Kalau nak baca kena lepak sana lama sikit.Belek-belek tengok gambar.Gambar dalam buku tu pon menarik sesuai la dengan taste budak-budak masa tu.hehe.




Setiap kali lepak library saya mesti pinjam buku.Nanti balik rumah bagi ayah suruh dia bacakan. Dia duduk atas kerusi saya duduk bawah dengar cerita.Kalau ayah saya baca buku dia baca macam nak bersyair."Tersebut la kisaaaah aaaAaaaa" haha. Bunyi macam kelakar kan.Tapi tu la saya buat sampai saya rasa rajin nak baca buku sendiri bila kat rumah.Kasih sayang seorang ayah kepada anaknya.Hmm jap ni kira hobi membaca jugak ke?macam hobi dengar cerita je..keh keh keh.Ya saya memang terkenal sebagai budak yang paling malas pergi tadika dalam family sebab nak tengok cartoon tapi saya suka buku.Tak puas hati.haha


Dah besar sikit sekarang ni insyaallah saya cuba baca buku yang berilmiah. Amboi nak baca buku pon kena pilih-pilih jugak. Mengade lebih je dia ni kan.hehe..Mestila.Ada orang cakap "You are what you read" dan saya ingin menyahut seruan kerajaan supaya rajin membaca. Eh tak saya ingin menyahut seruan yang jauh lagi tinggi daripada tu seruan tuhan saya, Allah yang diwahyukan kepada our last prophet Ya habibi Muhammad s.a.w "Iqra', Bacalah". Jom tanam hobi membaca :)




If i have my own house saya nak ada rak buku yang penuh dengan buku .xo ^____^



p/s: saya yang perasan suka membaca  ^__^


4 comments:

Mohamad fakhrullah said...

Bagus la. Membaca boleh kembangkan minda.

kiwi said...

Tapi x de la rajin membaca sangat pon ^__^

jus manggis murah said...

lucu dan unik ya

distributor jelly gamat said...

keren banget deh