Friday, June 17, 2011

Mencari keredhaan-NYA







Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi Maha mengasihani.Assalamualaikum. ^^


Hari ni saya update jugak blog sebab dah janji dengan seseorang nak update lepas dia update.Nampaknya kena la tunaikan ^^




Biar kepahitan itu pergi,agar kemanisan mengisi.
Biarkan kekecewaan berlalu agar kegembiraan mewarnai.
Biarkan kegelisahan lenyap.Jangan kita hilang semngat.
Biar penderitaan menyapa,agar kekuatan kita bina semula.
Biarkanlah diri ini menderita,agar saya tahu kepahitan derita ini.


Agar saya sedar kesengsaraan ini,
tak sama bahkan hanya secebis penderitaan Rasulullah saw.
Tuhan sesekali tidak pernah menzalimi hamba-NYA.
Tetapi manusia yang menzalimi diri mereka sendiri.
Cahaya kelam pahala dan dosa.
Berusaha memilihnya
walau kadang kala tersasar lantaran nafsu.


Namun peluang darinya sentiasa ada.
Namun kasih dari-NYA sentiasa memayungi .
Diturunkan ad-din memperhalusi akal
Dianugerahkan akal memperhalusi akhlak.
Dikurniakan akhlak mencantikkan perkerti.
Menjadi sebaik-baik ummat.Tunduk sebagai hamba.
Berjalan sebagai khalifah.


menyusuri kehidupan mencari sebutir permata "iman"
menyemai sepohon "takwa"
agar dapat berteduh daripada kepanasan "nafsu"
agar dapat berlindung angin hasutan "syaitan"
dalam mencari "KEREDHAAN ALLAH SWT"


Semoga kita dapat meraih keredhaan-NYA


P/s:Kepada sape-sape yang rasa saya tak pernah hargai dia.Saya mintak maaf.I always appreciate all my friends.Sorry x pndai tunjuk semua tu..huhu

50 comments:

d_tieah said...

Tak tau nak komen macam mana.. Cuma nak cakap, bersama kita mencari keredhaan Allah.. :)

kiwi said...

x ape la..hihi..sbb tuan punya bdn pn x thu nk ckp ape dh ^^

fakhrullah said...

jaga diri. jaga iman. jaga hati. ^^

kiwi said...

ok..u too..jage diri..jaga hati..jaga iman ^^

NICK IRFAN said...

sedih plak bca entry ni

kiwi said...

^^

Far8 budak baik said...

wa...touch..if we always
apreciate our friend..the
our friend will balas balik..
hahahahaha...
english rojak sikit...grrrrr

snf said...

Allah xuji kita melainkan kesanggupan kita. tiem kita sedih Allah nk bg peluang untuk kita dekat denganNya.

kiwi said...

farid:haha..memg sangat rojak..x pe la..nti i talk rojak2 with u jgk..bahhaha =p ^^

kiwi said...

snf:btol..bile time sedih2 ni bru nk dekat dgn Allah..huhu =(

apik pehe said...

keredhaan Allah lagi penting

kiwi said...

itu la apik..tga cuba ntuk jaga hati..hihi ^^

khairul said...

umur dok meningkat..tp masih dok gila keta lagi..adoiii

Far8 budak baik said...

waaa..aku tahu kau mesti
nk luahkn sesuatu kannn..
tapi kau taknk cakap..
peh pehhh..
pandai tak aku??
hahahaha...
hargailahh kn =p

♥GAdiSMeRaHJaMbU♥ said...

take care dear ^^

apik pehe said...

hehehe..kiwi..belanja la apik

apik pehe said...

huhu..jaga2 molek deh...

aleen aiden said...

amin... ^_*

kadang2 kite xsedar kemanisan tu sentiasa ada.sbb kite lebih fokuskan pada kapahitan tu.heh~

aleen aiden said...

haik2,ain rase alin da komen kat cni.apsal xe?hu3

Anonymous said...

why not...

sissyira said...

salam..

kasih sayang bukan untuk di canang sana-sini, tp untuk disimpan di hati =)

miszatie said...

kiwi ingt lg saya x..dlu awak slalo komen blg saya..kini saya kembali lg..hik3..jom berkawan..seronok tambah kawan..hehee

kiwi said...

khairul:haha..abg x pela..jnji ade sesuatu bnde yg minat yg bleh bwt diri hepi kn..^^

kiwi said...

farid:haha..kdg2 x leh tunjuk sgt kite hargai org..nti lain jadinye..org2 yg penting ajo la hargai..hihi..teruk tak??

kiwi said...

apik..bereh2..apik kena mari kt tmpt kiwi la..hihi..sory lme sgt dh x buka blog..huhu

kiwi said...

aleen:haha..like ur words...that is so true..*thumbs up
sorry tau aleen..kiwi lmbt publish cmment..busy sket skrg..huhu

kiwi said...

miszatie :hihi.ingat2.hepi blogging..ok..kite kwn ya ^^

HonEyBuNNy said...

sob3...T_t

jom kita cari keredaan allah...;-)

kiwi said...

hihi..jom..nti x lme lg dh nk msuk bulan ramadhan dh ^^

kiwi said...

Anonymous :y not???

apik pehe said...

hehehe..kiwi kat mane?weeee

ch!natsu said...

kiwi...~
chin touching.. ='>

kiwi said...

apik..kiwi kat serdang ..keje..sory2..workaholic skrg..ngeeee XD

kiwi said...

chin: smoga chin pn dpt keberkatan drp NYA..ni doa kiwi ntuk chin...jgn touching2 k ^^

najihah sahami said...

huhuh..jgn bimbang kiwi.mungkin ada yang paham..bukan kita tak hargai. tp kadang2 org yg tak sedar apa kita buat nak hargai mereka. takkan nak tunjuk kan..:)

apik pehe said...

huhu..apik kat megan avenue 1...takper.apik tak tengok sangat shoutbox..nanti kalo paper nk tanyer..komen tau..huhu..

bila la dapat jumpa kiwi

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

hmm..sama2 laa kita mencari keredhaanNYA :)

ILA HonEyBuNNy said...

cik kiwi....

sihat x? dah makan? apa khabar skrg?hehe

kiwi said...

najihah..thanks..hihi..kdg2 sush jgk nk hargai smua org ni..em..

kiwi said...

apik:ok..nti kiwi cmmnt k..kiwi bru je blik drp mid ni..i'Allah klau free boleh la jmpe.skrg ni tga busy sket...^^

kiwi said...

cik moon:amin ^^

kiwi said...

ila:kiwi sihat je..hope ila pn sihat2 je..jage kesihatan tau..x lme lg dh nk puasa dh ^^

NuR 'aQiLaH said...

keredhaan-Nya lebih bermakna :)

Amri Abd Rani said...

Salam kiwi....

jadilah hamba yg bersyukur. Rasulullah S.A.W masih bersolat hingga bengkak lututnya, namun apabila ditanya para sahabat kenapa baginda berbuat demikian sedangkan baginda telah dijanjikan syurga....Baginda menjawab "salahkah aku menjadi hamba yang bersyukur ?"......

aleen aiden said...

nak majukla dgn tuan blog nih...boley?hu3.die da lupe blog die...sob2

miss nina said...

tak semestinya kita tak ingat orang tu kita tak hargai dia kan?

persepsi orang sukar dijangka.
cuma berusahalah jadi yang terbaik utk semua

kiwi said...

nur Aqilah..HIHI..betol3 (sebut ala2 upin ipin )

kiwi said...

miss nina:I'Allah..cuba untuk menjadi yang terbaik ^^

kiwi said...

aleeeennn...kiwi dh update dah..jgn majuk2..hihi

Anonymous said...

Unquestionably believe that which you stated. Your favorite justification seemed to be on the net the easiest thing to be aware of. I say to you, I definitely get annoyed while people think about worries that they plainly don't know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal. Will probably be back to get more. Thanks