Wednesday, December 21, 2011

Rahsia di Sebalik Warna Hijau




Tenangkan dapat tengok permandangan warna hijau ..hehe


Ayat-ayat al-Quran menyebut bahawa pakaian ahli syurga bewarna hijau.Pilihan warna ini mengandungi rahsia yang sangat mendalam.Para ulama sejak dahulu hingga sekarang banyak membincangkan makna di sebalik warna hijau


Menurut Iman al-Qurtubi dalam kitab al-Tazkirah,warna hijau menjadi pilihan kerana sangat lembut dipandang mata.Warna putih sangat menyilaukan mata dan warna hitam sangat gelap.Warna hijau berada antara putih dan hitam serta warna ini menghimpunkan cahaya.


Warna hijau juga memberi kesan psikologi yang sangat mendalam.Iman Mahmud bin Abdillah al-Alusi menulis dalam tafsirnya:


"Warna hijau ialah warna yang paling indah.
Hati berasa gembira setiap kali melihatnya melebihi warna-warna yang lain"



Ucapan pakar tafsir ini mendapat sokongan daripada para pengkaji moden.Warna hijau mencerminkan ketenangan,kedamaian dan kebahagian.Jika seorang pesakit melihat warna hijau,hatinya akan dipenuhi dengan rasa optimistik.Kerana itulah warna hijau dipakai oleh pakar bedah di dalam bilik pembedahan.

Warna hijau juga melambangkan kepuasan dan kebanggaan dan kekuasaan.Menurut Imam Ibn Ashur,warna hijau menjadi pilihan raja-raja zaman dahulu apabila syurga dipenuhi warna ini,seolah-olah melambangkan kepuasan yang sangat sempurna dihati ahlinya.



Sumber:Solusi Isu No 38.Saja nak share sebab saya suka warna hijau..tehee..kalau Nur Aqidah baca ni mesti dia suka  XD



33 comments:

fathiahRAIHANA said...

tapi kite suka kaler pink akaka -,-

kiwi said...

hihi..pink pn comel juge..

Myra Jay said...

Cantek dan mendamaikan..

HIJAU dan BIRU adalah warna ketenangan untuk MJ walau MJ suka kaler PEPEL ngan PINK :)

pelangi sepi said...

pink comel

khairul said...

warna hijau ....parti saya

LadyBird said...

hijau tenang..

biru damai..

warna2 alam itu mmng menenag dan mendamaikan..

penyejuk hati.. penenang fikiran..

mengingat kita pd kebesaran Allah..

Subhanallah..

d_LA said...

mmg suka tgk pemandangan hijau ni..tenang je rasa kan..rasa nak masuk je dlm gmbr tu..hehe

sudipVSsenduk said...

hijau yg mendamaikan & sejuk mata memandang...

rarai said...

warna hijau memdamaikan. Rasulullah pun suke wrna hijau kan~

ch!natsu said...

chin dulu ms kanak2 anti ngan color ijau.. tasuke2.. huhu..
tp since tahun lepas, mata asyik terpikat kat color ijau je..
alhamdulillah byk baiknyer color ijau nie.. =)

kiwi said...

MJ:purple ngn pink pn cntik..mak kite dulu suka beli baju raya warna purple zmn dulu2..hihi

kiwi said...

abg khairul..boleh geng ngn ayah hehe

kiwi said...

ladybird :betul hijau tu tenang..bile g kt kwsn yg byk pokok2 mesti rasa tenang..hihi..indahkan ciptaan Allah ni

kiwi said...

chin betul tu..hijau ni selain drp tu warna hijau ni bgus untuk mata juga tau ^^

kiwi said...

d_LA :haha..kan rasa mcm nak msuk je dlm gmbr tu..mesti tenang je rasa..dpt release tension ^^

sudipVSsenduk :hehe..betol3..(baca gaya upin ipin)best dpt tgk warna hijau..

FasiHaH SupiaN said...

saya suka sangat sebab sy pun suka sgt warna hijau..

kiwi said...

hehe..sme la kite..boleh geng ^^

anie said...

cantik pemandangan ni..tenang lagi mendamaikan

kiwi said...

hehe..kan..tenang lagi mendamaikan...klau dpt g sne mesti lgi best ^^

snf said...

indahnya hijau.indahnya alam:-)

cimOt said...

suka hijau serindit or pucuk pisang tu..

♥AienNajwa♥ said...

yup..warne hijau yang sangat indah..penuh panorama..=) sebab tu bumi kiter banyak berwarne hijau..=)

mimi said...

warna hijau juga baik untuk mata..nice sharing..
follow

kiwi said...

mimi..ain najwa snf:hihi betul hijau cntik..sejuk mata memandang.. :)

cimot:hijau pucuk pisang pon cntik juge..nmpk lembut :)

Apik Pehe said...

sejuk mata apik tengok kaler ijau

kiwi said...

:) ^^

♥GAdiSMeRaHJaMbU♥ said...

hijau antara warna yg kite tak suke T_T

kiwi said...

hijau warna yg kita paling suka :)hihi..dlm al-quran pn ade sebut tu warna baju sutera ahli syurga :)

Woofer Storm said...

warna hijau memang cun..

follow sini^^

kiwi said...

yeayyy..thumbs up..hijau memg cntik..hihi
ok..follow juga

LadyBird said...

suke hijau.. tenang.. damai... tp suke pink lagi.. hihi

kiwi said...

pink pon comel..kiwi ade je baju warna pink..cadar pink pon ade..hihi

kiwi said...

alamak qidah terdelete comment..huhu..btw aku teringin sgt nak pakai baju sutera hijau dalam syurga tu..huhu byk lagi nak kena baiki..hmm